De taart aansnijden wanneer we jarig zijn, bij een jubileum, of als we een diploma of examen hebben behaald is in onze cultuur vrij vanzelfsprekend. Maar persoonlijke successen, belangrijke stappen die we zetten of het behalen van bepaalde levensdoelen, daar gaan we vaak iets te snel aan voorbij. Terwijl het juist zo waardevol is om ook de andere dingen die voor ons belangrijk zijn, te vieren. Niet alleen voor het plezier, maar ook omdat je zo echt investeert in jezelf en in je persoonlijke ontwikkeling en groei. 

Wat kunnen we dan zoal vieren?

Stel, je hebt een moeilijke of ingrijpende beslissing voor jezelf, en voor de toekomst genomen. Bijvoorbeeld het besluit om ergens een punt achter te zetten, door ontslag te nemen bij een baan waar je te weinig voldoening uit haalt. Of door een vriendschap of relatie die niet goed voor je is, te beëindigen. Dit zijn ingrijpende en soms ook pijnlijke keuzes, omdat je afscheid neemt van iets vertrouwds en wellicht nerveus en onzeker bent over de toekomst. Maar vaak weet je intuïtief ook zeker dat het op de lange termijn beter voor je is. Wellicht ben je in eerste instantie niet in de stemming om zoiets te vieren, maar het maken van een lastig besluit kan natuurlijk ook opluchting geven, en je kunt een gevoel van innerlijke kracht en trots ervaren. 

Persoonlijke overwinningen 

Ook al is het niet gebruikelijk om juist op dit soort momenten de slingers op te hangen, of een feestelijke fles Cava open te trekken, het is wel degelijk een mooie aanleiding om te vieren en om aandachtig bij jezelf stil te staan. Op wat voor manier je je persoonlijke overwinning viert, maakt niet eens zoveel uit. Je kunt jezelf trakteren op iets moois dat je al lang wilde, maar je kunt ook je vrienden uitnodigen en een etentje of borrel organiseren. In dit geval kun je kort een toost uitbrengen en benoemen waarom je even stil wil staan bij jouw belangrijke moment.

Andere momenten van dankbaarheid 

Naast het vieren van je eigen belangrijke keuzes die bijdragen aan jouw persoonlijke groei, is het ook waardevol om andere dingen te vieren waar je dankbaar voor bent, maar waar je meestal niet bij stilstaat. Je kunt ook de liefde of vriendschap vieren, en je dankbaarheid voor iemands hulp, betrokkenheid en steun tonen. Bijvoorbeeld in de vorm van een mooi presentje, een zelfgemaakte appeltaart of een feestelijke mousserende wijn! Daarmee verras je niet alleen de ander, maar het geeft jou ook een goed gevoel.

Hoe je speciale momenten ook viert, door ergens aandacht voor te hebben en er een klein ritueel van te maken, alleen of met vrienden, kunnen we speciale momenten beter opslaan in ons geheugen. En er later met dankbaarheid en met een glimlach op terug kijken!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen