Heb je eens zin om heel uitgebreid de keuken in te duiken? Om voor jezelf te koken, of je gezin. Of om juist eens wat familieleden of vrienden uit te nodigen, en er samen met hen een gezellige, smaakvolle avond van te maken? Dan staat het gerecht dat je wilt gaan bereiden natuurlijk centraal. Daarvoor haal je de juiste ingrediënten in huis, alleen het beste van het beste, en sta je heel wat uren in de keuken. Je experimenteert wat, of kiest juist voor een beproefd recept dat je al vaker hebt bereid. Maar wist je dat je met het eten alleen er nog niet bent? Je uitgebreide diner gaat nog veel lekkerder smaken als je ook de juiste wijn erbij in huis haalt.

Welke wijn kies je?

Waar het bereiden van het diner al een behoorlijke klus is, eentje waar je waarschijnlijk meerdere uren in gaat steken, is ook het uitkiezen van de wijn niet iets dat je even snel, zonder na te denken kunt doen.

Iedereen weet wel dat je wijnen en gerechten op de juiste manier met elkaar moet combineren. Zo halen zij het beste in elkaar naar boven, worden de smaken onderling versterkt of helpt de een de ander om volledig tot bloei te komen in de mond. Een goede combinatie vinden is dus belangrijk, om te voorkomen dat de smaken juist met elkaar ‘vloeken’ en het slechtste in elkaar naar boven brengen. Dat klinkt lastig, maar is vaak makkelijker dan je denkt. Stelregel is in veel gevallen dat rode wijn het beste smaakt bij vlees, zeker wanneer dit vol van smaak is. Witte wijn serveer je juist weer beter bij vis. Let wel op: het gaat hier om een zeer algemene ‘regel’ waarop ook zeker uitzonderingen mogelijk zijn.

De juiste wijn bij jouw diner

Serveer je meerdere gangen? Dan kan het een sport zijn om bij iedere gang de perfecte wijn te vinden. Een lichtte wijn bij het voorgerecht, en een Spaanse rode wijn bij het hoofdgerecht, bijvoorbeeld. Vind je de juiste wijn kopen al lastig zat, dan hoef je het jezelf echter echt niet nog moeilijker te maken. Er is altijd wel een wijn te vinden die het bij het gehele diner prima doet. Kies voor een niet al te uitgesproken soort, een wijn die al snel in de smaak valt, en je zit meestal wel goed. Van vrijwel alle populaire wijnen is makkelijk te achterhalen bij welke gerechten zij in het algemeen goed passen, zodat je niet snel verkeerd zal zitten.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen