Droom jij van een eigen bed & breakfast? Mensen ontvangen, ze laten genieten van jouw accommodatie en de omgeving, ervoor zorgen dat ze een heerlijke tijd beleven, het klinkt jou als muziek in de oren. Maar waar begin je?

Bestemmingsplan

Voordat je een bed & breakfast begint, zijn er wat praktische zaken om te regelen. Een B&B is een klein bedrijf en over het algemeen schrijf je jezelf in bij de KVK en breng je toeristenbelasting en btw in rekening bij je gasten. Je mag niet altijd zomaar een bed and breakfast starten. Het valt dus aan te raden om vooraf contact op te nemen met de gemeente om jouw plannen voor te leggen. De gemeente kan je meer vertellen over het plaatselijke beleid en het bestemmingsplan. Zo krijg je (mogelijk) te maken met vergunning, regels omtrent verbouwen, milieuregels, brandveiligheid en het nachtregister. 

Inrichting B&B

Een bed & breakfast kan gevestigd zijn in je eigen huis of in bijvoorbeeld een bijgebouw of schuurtje. Door de accommodatie in een herkenbare stijl in te richten, spreek jij je potentiële klanten maximaal aan. Stem de inrichting bijvoorbeeld af op het type eigendom en doe marktonderzoek rondom het thema dat jij overweegt. Trekt jouw regio bijvoorbeeld veel toeristen vanwege een bepaalde activiteit? Overweeg dan om de inrichting af te stemmen op dit thema.

Brandschone accommodatie

Je wilt jouw gasten ontvangen in de perfecte sfeer en voorzien van een uitmuntende service. Draag er zorg in dat de hele bed and breakfast brandschoon is door te kiezen voor professionele schoonmaakmaterialen en dagelijks goed schoon te maken. Met hotel supplies zoals heerlijk geurende shampoo en body wash en zachte pantoffels op de kamer leg je jouw gasten in de watten en geef je ze een welkom gevoel. Daar draait het allemaal om!

Het ontbijt

Het ontbijt speelt een belangrijke rol in het bed and breakfast concept. Kies voor de lekkerste producten en ingrediënten, zoals lokale kazen, verse sappen en versgebakken brood, zodat je jouw gasten ’s ochtends aangenaam verrast. Denk ook na over een leuke aankleding van de ontbijttafel. 

Gasten vinden 

Geen B&B zonder gasten. Ook als jouw onderneming nog erg klein is, is de marketing belangrijk. Om jouw accommodatie onder de aandacht te brengen bij potentiële gasten kan je bijvoorbeeld kamers aanbieden via een online platform, adverteren op social media of de hulp van influencers inschakelen door ze een gratis overnachting aan te bieden in ruil voor een mooi verhaal over jouw B&B. 

Samenwerkingen aangaan

In jouw buurt zijn al veel gevestigde bedrijven te vinden die je verder kunnen helpen. Werk bijvoorbeeld samen met toeristische attracties, het plaatselijke VVV-kantoor of haak aan bij regionale evenementen. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen